vrijdag 16 augustus 2013

In het midden van het wijde platteland van Friesland ligt het atelier en de tuin van de kunstschilder Ton ter Linden.

Het afgelopen weekend was er 'open tuin', dus had ik mijn trip naar Friesland hier omheen gepland.

  

 

We waren bepaald niet de enige bezoekers; via een betonplatenweggetje reden de auto's naar het parkeerweiland.Godzijdank was het lang droog geweest,anders had de trekker van de naburige boer veel werk gehad!

      

 

Kunstschilder Ton ter Linden is vooral bekend geworden door de natuurlijke borders op kleur in zijn tuinencomplex in Ruinen ( Dr.).Tuin-, natuur- en kunstliefhebbers uit de hele wereld kwamen dit complex bewonderen. In samenwerking met schrijfster Hanne Cannegieter en zijn partner fotograaf Gert Tabak verschenen diverse boeken over deze tuinen.Ter Linden werkte mee aan vele tv.- uitzendingen en reportages in magazines in binnen- en buitenland.Dit leverde hem de prestigieuze titel 'De Nederlandse Monet' op. Samen met Tabak ontwierp hij tuinen voor particulieren.






   
Na 30 jaar vond Ter Linden het tijd om afscheid te nemen van Ruinen.Samen met Tabak vertrok hij eind 2000 naar de heuvels van Zuid Limburg.Ter Linden ging zich meer toeleggen op schilderen en Tabak werkte als freelance fotograaf voor allerlei magazines en was co-auteur van diverse boeken.Er was behoefte om vanuit eigen huis hun schilderijen en foto's te verkopen;ze verbouwden de enorme garage aan de binnenplaats van hun dorpsboerderij in Noorbeek en zo ontstond er een moderne expositieruimte:

'Atelier Ton ter Linden' was geboren.

 

Op zoek naar een rustige plek en een nieuw avontuur kwamen de heren in Friesland terecht in het buitengebied van De Veenhoop,nabij Drachten en Beetserzwaag.De privé-tuin ( 3200 m² )is,uit het niets,aangelegd in de zomer van 2008.

Achter het huis domineert de grote natuurlijke vijver die de vorige bewoners hebben laten graven.Een logische indeling van strakke lijnen ( aan de voor - en zijkant van het huis) laat de weelderige beplanting beter tot zijn recht komen.

In 2008 is de tuin in z'n geheel ingeplant en zijn er meer dan 1000 bollen de venige grond ingegaan.

Als 'trendsetter' van The Dutch Wave(' het nieuwe tuinieren' ) was Ton ter Linden, met o.a.Piet Oudolf en Henk Gerritsen,in 2010/2011 onderwerp op de Londense expositie 'Going Dutch' in het Garden Museum ( okt 2010 - febr 2011).

Tot zover het officiële verhaal uit de brochure die elke bezoeker krijgt met een plattegrond erbij om een beetje aan te geven hoe één en ander is opgebouwd.


Ik heb niet de bedoeling om alles nauwgezet te verslaan( dat zou trouwens een lange lijst worden!). We hebben daar tussen manshoge planten gelopen,zoals siergrassen en hoge vaste planten en overal had je het vrije uitzicht over de weilanden. Het is verbazingwekkend dat de planten zo stevig rechtop staan,het zal daar toch behoorlijk waaien,al heeft men aan de zijkanten wel grondverhogingen aangebracht en wilgenstammen in de grond gezet,om in de komende jaren uit te groeien tot knotwilgen.

Sterke botanische rozen staan op de wal en zullen later wat beschutting geven.

 

Ik heb mijn ogen uitgekeken op de combinaties die Ter Linden heeft gebruikt en ik wil echt proberen in mijn eigen kleine stukje grond iets daarvan na te apen......

Bijna al hun planten zijn geleverd door de bevriende kwekers van De Kleine Plantage in Eenrum (Gr.) en Brian Kabbes in Suameer ( Fr.).

Hadden wij maar zulke kwekers bij ons in de buurt....

Wij zijn bij Brian Kabbes langs geweest( ook in de middle of nowhere), langs een eindeloos zandpad gereden omdat de Tom-Tom ons verkeerd stuurde,en ik heb daar veel moois gezien....,om te smullen!  Volgens Henk kan er weinig meer bij in mijn tuin maar de paar planten die ik heb meegenomen staan al in de grond.

Hoezo geen ruimte!

 Om terug te komen op ons tuinbezoek,als jullie ooit in de buurt komen en je hebt even gecheckt of ze open zijn : ga kijken,je zult er geen spijt van hebben!

Wat handige websites:

www.ateliertonterlinden.nl

www.briankabbes.nl

www.dekleineplantage.nl

 

Bijgaande foto's zijn met de iPhone gemaakt,het kan dus nog veel mooier.


 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten